Музичкото трио „Грациозо“ на 19 октомври се претстави пред многубројната публика во Кавадарци, каде што се претставија со палета на композиции од современата македонска културна ризница, како С. Стојков, Т. Зографски, Т. Скаловски, Д. Шуплевски, Т. Прокопиев и сплет од фолклорни македонски композиции во аранжман на С. Иванов.

Триото е во состав: д-р Невенка Дуковска (пијано), доцент на Музичката академија при Универзитет „Гоце Делчев“ во Штип, м-р Кристина Палија (сопран) и Памела Велкова (виолина).

Настапот е проект финансиран од Министерство за култура на РМ и се одржа во рамките на „Кавадаречка културна есен 2017“ во Домот на културата „Иван Мазов - Климе“ во Кавадарци. Целта на овој проект е да се стави акцент на современата музика, да се актуализира и фаворизира пред нашата јавност, алудирајќи на тоа дека уметноста и музиката доаѓаат од културниот идентитет на нациите и, секако, манифестација на фолклорните идиоми преточени во современата класична музика.

Технички секретар

Лидија Јорданова
Тел: +389 32 550 200
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Видан Лазарев

Тел: +389 32 550 063

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

д-р Снежана Бардарова

Тел: +389 32 550 986

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.