Сојузот на музичките уметници на Македонија (СМУМ) на последната концертна вечер, во рамките на фестивалот „Златна лира“, на 16 октомври во Музејот на македонската борба традиционално ги додели наградите „Златна лира“ за 2020 година.

Годинашни добитници се Скопскиот дувачки квинтет за животно дело, додека за едногодишна успешна концертна дејност и врвни уметнички достигнувања наградата му беше доделена на кларинетистот Бранко Павловски.

Павловски има блескава меѓународна музичка кариера и реноме. Тој во моментов работи како професор на Музичката академија при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Дипломирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје, а се усовршувал на постдипломски студии во Софија, Прага, Париз. Докторирал на Факултетот за музичка уметност при Државниот универзитет на Луизијана во САД.  

Павловски настапувал на многу концерти и фестивали соработувајќи со реномирани оркестри и диригенти, и тоа во САД, Франција, Англија, Германија, Чешка, Полска, Унгарија, Италија, Бугарија, Грција, Хрватска, Србија, Македонија... Бранко Павловски е лауреат на повеќе државни и меѓународни натпревари и има добиено повеќе награди и признанија, а музичката критиката редовно го истакнува неговото виртуозно, експресивно и инспиративно свирење.

Технички секретар

Лидија Јорданова
Тел: +389 32 550 200
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Видан Лазарев

Тел: +389 32 550 063

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

д-р Снежана Бардарова

Тел: +389 32 550 986

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.