На покана од професори од Музичкото училиште „Стеван Мокрањац“ во Пожаревац, Република Србија, изминатиот период професорот по труба од Музичката академија при УГД - Штип, доц. м-р Баже Костадинов, одржа семинар по труба со повеќе од 20 ученици од основно и од средно образование.

На семинарот беа разработени повеќе типови на техники (расвирување со вибрирање на усните, вибрирање со усник), педални тонови (разложени четиризвуци во една и две октави), вежби и интерпретациски аспекти во водењето на мелодијата, примена на технички вежби, стакато, легато, тенуто итн.

Во рамките на семинарот се одржа и завршен концерт на учесниците, а свој целовечерен концерт имаше и Петар Најдовски, ученик во четврта година во ДМУЦ „Сергеј Михајлов“ во Штип, кој е во класата по труба на проф. м-р Баже Костадинов. По завршувањето на семинарот, импресиите од сите учесници беа позитивни, што беше поттик за развивање на идеи за понатамошна соработка на учениците од Р. Србија со нашиот Универзитет за нивно идно академско образование.

Технички секретар

Лидија Јорданова
Тел: +389 32 550 200
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Видан Лазарев

Тел: +389 32 550 063

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

д-р Снежана Бардарова

Тел: +389 32 550 986

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.