Од 18 до 20 април Битола ќе биде домаќин на второто издание на фестивалот Џез-фактори. Главната програма и работилницата ќе се одвиваат на сцената на  НУ Народен театар - Битола, а оф-програмата ќе се случува во кафе-бар „Камарите“ и кафе-бар „Порта џез“.

Организатор на манифестацијата е професорот Сашо Поповски, реномиран македонски џез-музичар и шеф на Катедрата за џез при Музичката академија на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, во соработка со Центарот за културна деконтаминација во Битола.

Второто издание носи реномирани светски имиња од џез сцената. Првата вечер фестивалот го отвора специјалниот гостин Теодосиј Спасов и џез артистите и професори на УГД-Штип Тони Китановски и Виктор Филиповски.

Втората вечер е резервирана за настапот на „Џоле Грујовски квартет“ и „Кабадајас“.

Во програмата оваа година е и џез-работилница со наслов Џез фестивали – организација – вмрежување – мобилност на артисти, која ќе се одржи на 20 април во Народниот театар, а ќе говорат: Винко Михајловиќ – Петровац џез фестивал – Р. Црна Гора, Драган Влајниќ – Кикинда џез фестивал – Р. Србија, Ирена Благојевиќ – џез музичар, Белград – Р. Србија, Сашо Поповски – Џез фабрика фестивал – Битола, Бојан Стефковски – Џез фортнајт фестивал – Џез издавач Скопје, Гордана Настевска-Манасијеска – Акаша букинг агенција – Скопје и Тодор Ивановски – Центар за културна деконтаминација.

Технички секретар

Лидија Јорданова
Тел: +389 32 550 200
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Видан Лазарев

Тел: +389 32 550 063

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

д-р Снежана Бардарова

Тел: +389 32 550 986

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.